Tilaisuudet
Valmistautuminen eri tilaisuuksiin aloitetaan ottamalla huomioon:
- Edessä olevan tilaisuuden luonne
- Tapahtuman kellonaika
- Osallistujat
- Maan tavat
- Mahdolliset kutsujan esittämät toivomukset / pukukoodi
Kutsukortissa esitettyä toivomusta suositellaan noudatettavan. Jos et tiedä mitä kutsussa tarkoitetaan, ota selvää vaikka kysymällä itse kutsujalta.
häät
Hääpukuna käytetään nykyisin laajalti kaikkia miesten pukuja, kuten frakkia, sakettia, smokkia, perinteisempää tummaa pukua tai pukua eri sävyissä ja kuoseissa, bonjour-pukua, sekä seremonia-pukujamme. Perinteisin miehen hääpuku lienee tumma puku, valkoinen paita ja taskuliina sekä hillitty solmio. Juhlavin hääasuista on frakki. Jos sulhanen käyttää frakkia tai sakettia on suositeltavaa, että bestman sekä sulhasen ja morsiamen isät ovat pukeutuneet samoin. Jos myös vierailta edellytetään frakkipukeutumista, se on mainittu kutsukortissa. Kavaljeerin valikoiman juhlava seremoniamallisto sekä osin myös peruspukujen mallisto edustavat miesten uusia juhla-asuja ja näissä esiintyy erilaisia värejä, kangaskuoseja, sekä leikkauksia.
Häävieraiden pukeutuminen noudattelee yleensä hääparin pukeutumista. On hyvä muistaa, että hääpari on juhlan keskipiste, joten vieraiden ei ole korrektia varastaa itselleen huomiota erikoisella pukeutumisellaan. Naisvieraan ei sovi pukeutua kokovalkoiseen.
Hautajaiset
Hautajaisissa kunnioitetaan vainajan muistoa pukeutumalla tummasävyisiin vaatteisiin. Tapa ei erottele lähiomaisia ja hautajaisvieraita, mutta on luonnollisesti tiukempi lähiomaisten suhteen. Suositeltava miesten hautajaisasu on tumma puku, valkoinen paita, musta tai tummasävyinen hillitty solmio (mahdollisimman mattapintainen). Puvun kanssa voidaan käyttää taskuliinaa joka on ehdottomasti valkoinen ja hillitysti taiteltu. Pukuun kuuluu mustat koristelemattomat nahkakengät ja mustat sukat.
Tumman ulkotakin kanssa lähiomaiset voivat käyttää valkoista kaulahuivia, muut tummaa.
Naisten tulee pukeutua tummaan ja välttää hautajaisissa huomiota herättäviä materiaaleja, asusteita ja koruja. Päähineenä voi käyttää suruhuntua, mustaa hattua tai huivia.
Lasten osalta pukeutuminen voi olla vapaampaa, mutta tummia sävyjä tulee suosia.
puvun huolto
Huolto lisää vaatteen käyttöikää.
- Puvussa oleviin tai sen mukana tuleviin hoito-ohjeisiin tulisi aina tutustua.
- Harjaaminen, tuulettaminen, lepo ja puhdistus tekevät vaatteelle hyvää. Luonnonkuidut ovat likaahylkiviä, joten kevyt harjaus ja tuuletus pitävät ne puhtaina ja siisteinä. Kun tähän vielä yhdistyy lepo, pääsevät kuidut oikenemaan ja rypyt siliämään. Myös materiaalin laatu vaikuttaa käytössä tulleiden ryppyjen oikenemiseen.
- Tyhjennä taskut, kun et käytä vaatettasi.
- Kullekin vaatteelle tarkoitettu ripustin on tärkeä: takille riittävän leveä, jotta olkalinja pysyy pyöreänä. Housuille tulisi olla ripustin, jossa housut riippuvat lahkeen alisuusta. Jos tuote on 100% villaa, prässää se parin, kolmen ensimmäisen käyttökerran välillä. Näin tuotteen rypistyvyys vähenee ja suoristuminen paranee. Villa siliää lämpimässä höyryssä esim. kylpyhuoneessa suihkun jälkeen.
Muut perhejuhlat
Ristiäiset, merkkipäivät, lakkiaiset ja muut perhejuhlat ovat juhlatilaisuuksia, joissa myös vieraiden tulee kunnioittaa juhlan järjestäjiä omalla pukeutumisellaan. Arvokkaammissa juhlissa kuten syntymäpäivillä ja niihin liittyvillä onnittelukäynneillä on miehellä tumma puku ja naisella esim. jakkupuku.
päivälliset
Virallisille päivällisille miehet pukeutuvat tummaan pukuun. Jos päivällisille on tarkoitettu asuksi smokki tai frakki on siitä yleensä maininta kutsussa. Kutsukortin tumma puku antaa naiselle monia mahdollisuuksia persoonalliseen juhlapukeutumiseen.
akateemiset tilaisuudet
Akateemisten tapahtumien, kuten väitöstilaisuudet ja karonkka, pukeutumisesta on olemassa omat tarkat ohjeet. Tietoja ja oppaita saa tarvittaessa yliopistoilta tai tiedustelemalla vuokraamolta.
Solmion sidontaohje
(Englantilainen)
Solmion kärjen tulee ulottua vyön puoliväliin.